Takarítás közben értékes kincsekre bukkanhat az ember!

Akár ilyen szlogennel is buzdíthatnánk gyerekeinket arra, hogy a takarítás egy szükséges, természetes folyamat, mely nem a bosszantásunkra, csupán a normális életkörülményeink fenntartására szolgál. Főként a nagytakarítások során akadhatunk régóta elveszettnek hitt, vagy talán már feledésbe is merült értékes holmikra, de az ember bizonyos életszakaszában képes akkora rumliban tengetni mindennapjait, ahol már egy kisebb rendrakás során is, régen elveszett, szeretett tárgyainkra bukkanhatunk. Erről különösen sokat tudnának mesélni a tinédzser korú gyermekekkel rendelkező családanyák, akik még nem merik a takarítás felelősségteljes részét a komolytalan gyerekeikre bízni, így inkább megcsinálják azt maguk.

Elismerem, nekem ez a nehezebb időszak, ha egy kicsit enyhébben is, de még közel a 30-hoz is folyamatosan kitart. Szeretem a rendet, szeretem a tisztaságot, de ahol csak nekem van felségterületem, ott nem bánom azt se, ha 1-2 szennyes edény egy-egy estére a szobámban marad, vagy esetleg a kávéscsészék a hétvégi átfogóbb takarításig az íróasztalomon gyűlnek. Amíg van tiszta pohár és tányér, valamint mosogatógép, addig teljesen nyugodtan szoktam ezt a gyűjtögető életmódot folytatni. Persze ha vendég érkezik hozzám, akkor azért igyekszem nem egy disznóólba fogadni, de sajnos ez nem mindig sikerül, attól függ, hogy a vendég előre jelezte-e a látogatását, vagy csak véletlenszerű meglepetésként érkezett-e.

motoros bukósisak
motoros bukósisak

A legutóbbi nagytakarítás, amelynek részese voltam, az ráadásul nem is a saját lakásomat érintette, hanem egy gyerekkori barátomét, akinek sikerült eladnia az örökölt vidéki családi házat, melynek árán egy pesti kislakást vásárolt, és már csak a takarítás, költözködés folyamata volt hátra. Mivel ez a barátom ízig-vérig férfi, ezért megesett rajta a szívem, hogy egy ilyen nagyobb, átfogó takarítás kifogna rajta, így célszerű mindenképp, ha a segítségemet nyújtom neki. Különben valószínűleg ő kérné a segítséget, ami pedig sokkal rosszabb és váratlanabb helyzetekben is jöhet.

Gyönyörűen kitakarítottuk az egész házat, a pincétől a padlásig és még az udvari tárolók is ragyogtak. Összekészítettük a személyes dolgait, melyeket mindig magával visz. A bútorok a lakás tulajdonát képezték, így azokra már nem volt különösebb gondunk. Viszont leginkább a tároló helyiségekben olyan tárgyakat találtunk, melyekről nem is gondoltuk volna, hogy fellelhetőek ebben a háztartásban.

Ezek nagy részét az a minimum 15 db-os motoros bukósisak gyűjtemény képezte, amely már számtalanszor kihúzhatta volna az olykor szabálytalanul motorozó családtagok, barátok ügyét a rendőrségi eljárások alól. Csak hát ezeknek a létezéséről senki nem tudott, valószínűleg csak a két öreg, de ők meg már magukkal vitték a sírba a titkot.

Egész kis pofás bukósisakok volta, igaz nem korszerűek, sőt sokkal inkább a retro kategóriába sorolhatóak, de láthatóan soha nem voltak használva. Először a kedves barátom ki akarta őket szanálni, vagy odaadni valamilyen szervezetnek, hátha valahol még hasznosíthatják ezeket. Aztán végül annyit vizsgálgattuk a csomagolásaikat, hogy kezdett gyanús lenni a dolog, miszerint lehetséges, hogy egyedi motoros bukósisak gyűjteménye volt valamelyik felmenőjének. El is küldte kivizsgálni a talált holmikat egy hozzáértő szakemberhez, így most erre a válaszra várunk. Izgalmas nagyon, hogy mennyi minden múlhat egy tucat motoros bukósisakon. Ha esetleg hatalmas eszmei értéke van, akkor meg tartsa-e a felmenőinek emlékére, vagy esetleg adjon túl rajta, hogy olyan kezekbe kerülhessen, ahol tényleg meg tudják becsülni, valamint képesek értékelni az egész életen át tartó gyűjtési munka gyümölcsét.

Remélem, ténylegesen arra derül fény, hogy valódi kincsek az ott talált motoros bukósisakok, különben valóban nem lehet mit kezdeni ilyen mennyiségben már rég ódivatúnak számító motoros bukósisakokkal.