A Swarovski nyaklánc mizéria- egy tanulságos történet

Egy takarító cégnél nagyon gondosan kell összeválogatni az alkalmazottakat. Mindenki azt gondolja, hogy takarítani olyan könnyű, és hogy ez az a munka mit azok is el tudnak látni, akik nem értenek semmihez, pedig igen nagyot tévednek azok, akik ezt gondolják. Rengeteg összetevője van annak, hogy valaki jó takarító legyen. Az egy dolog, hogy a feladatok többsége betanítható, és kis odafigyeléssel el is sajátítható, de nagyon sok olyan emberi tulajdonság van, amivel rendelkeznie kell egy embernek ahhoz, hogy igazán jó, hova tovább profi takarító legyen. Például ott van a tisztaság szeretete. Nem elég, hogy valaki tud tisztaságot csinálni, mert ha nem szereti a rendet, sosem lesz olyan minőségű a munkája, amilyet elvárnak tőle. Vagy ott van például az alázat. Igen is tudni kell alkalmazkodni a megrendelőhöz és folyton arra törekedni, hogy az ő kedvének megfelelő legyen a munka, még ha mi másképpen is tartjuk azt jónak. De talán a legfontosabb a megbízhatóság, ami egy igazán profi takarító legjobb ismérve. Amikor irodákban dolgozunk, akkor körül vagyunk véve fontos iratokkal, dokumentumokkal. Nem csak, hogy elolvasni nem szabad ezeket, de összekeverni, vagy eltenni sem. Ez íratlan szabály. Amikor pedig otthonokban takarítunk, talán mondanom sem kellene, miért fontos a megbízhatóság és a diszkréció. Van egy csomó hely, ahol a házigazda ránk bízza a lakáskulcsát. Beenged a személyes terébe, az intim szférájába, és nekünk ezt a bizalmat kell a lehető legtökéletesebben megszolgálnunk.

Elmesélek egy konkrét esetet. Én vezetek egy ilyen takarító céget. Nincs sok emberem, inkább kevesebb van, de mind olyanok, hogy bármelyikükért tűzbe tenném a kezemet. Mindegy, hogy kit hova küldök, biztos vagyok benne, hogy a munka kifogástalanul el lesz végezve, és semmilyen visszaélés nem fog történni általuk. Előfordultak már persze kisebb hibák, tört el lámpa, vagy össze lett mosva fehér ruha pirossal véletlen, de ezek, azt gondolom, abszolút tűréshatáron belüli hibák. Történt egyszer, hogy egy magán házba kértek tőlünk takarítást. Jól ismerjük egymást a tulajjal, mindig tőlünk rendel évek óta és eddig egyetlen egyszer sem volt oka panaszra. Megbízunk egymásban kölcsönösen. Elküldtem az egyik emberemet, aki nap végén jó szokásához híven fel is hívott és elmesélte a napot. Elmondta, hogy minden rendben volt és a munkát is maradéktalanul elvégezte. Másnap reggel mégis jött a telefon a tulajtól, és a hangvétele nem volt éppen kellemes. Azt szerettem volna hallani, hogy mint mindig, most is tökéletesen elégedett és minden szuper, remek, de ehelyett majdnem hogy üvöltött velem a telefonban, hogy eltűnt a kedvenc swarovski nyaklánca a takarítás alatt és mégis hogy képzeljük ezt. Értetlenül álltam a vádak előtt, nem hittem a fülemnek. Biztos voltam benne, hogy a takarító, akit odaküldtem nem vehette el, arra gondoltam, hogy eltehette valahogy, és a tulaj csak nem találja. Hívtam azonnal telefonon, de természetesen, ahogy sejtettem, semmit nem értett az egészből. Azt gondoltam, hogy azzal megoldhatjuk a helyzetet, ha odamegyünk mind a ketten. Felvettem a takarítót út közben és siettünk a helyszínre. 100 %-ig biztos voltam benne, hogy semmi köze nincsen a dologhoz. Mikor odaértünk, a megrendelő még mindig önkívületi állapotban volt és nagyon csúnya, számon kérő hangnemben beszélt velünk. Már éppen fel szerettem volna ajánlani, hogy segítünk megkeresni, mikor megérkezett a kamasz lánya, és mit ad Isten, ott lógott a nyaklánc a nyakában. Nagyon elszégyellték magukat, és bár sietnünk kellett volna, ott marasztaltak, hogy igyunk meg egy teát kompenzálás és bocsánatkérés képpen. Természetesen elfogadtuk a meghívást, hiszen nekünk is az volt az érdekünk, hogy a viszony rendeződjön. Leültünk, és a végére megtudtuk, hogy mi a swarovski nyaklánc teljes története, illetve azt is, hogy honnan szokták ezeket az ékszereket rendelni.

Csodálatosak ezek az ékszerek, és mivel az áruk is igen kedvező, még ott helyben rendeltünk néhányat mindannyian a nagy ijedtségre.

Ha nem lettem volna ennyi biztos abban, hogy a takarító nő, akit odaküldtem tiszta, mint a patyolat, lehet, hogy sokkal nagyobb baj lett volna a vége. De így higgadt tudtam maradni és ennek köszönhetően a helyzet a kriminálisból kellemesbe csapott át. Ezért továbbra is vallom, hogy inkább kevesebb alkalmazottal dolgozom, de olyannal, akiben teljes mértékben megbízom. Az eset kapcsán pedig mindannyian gazdagodtunk sok tapasztalattal, és nagy örömünkre, néhány szép új swarowski ékszerrel.