Padlófűtéssel a takarítás is könnyebb

Elég sok házat takarítottam már, és még ha valaki nem is ezzel foglalkozik professzionálisan, akkor is el tudja képzelni, hogy milyen sok időt elvehet még egy pár szobás lakás rendbe tétele is. Persze ezt nem is kell elképzelni, hisz nincs olyan ember a földön, aki ne takarítana. A legtöbb családban ez egy általános hétvégi program, és bizony akár fél nap is elmehet egy nagyobb háznak a teljes porszívózásával, meg a különböző bútoroknak a letörlésével. És még az olyan extra teendőkről még nem is ejtettünk szót, mint az ablakok lemosása vagy a kertben a fű lenyírása, esetleg a garázs takarítása vagy a pince rendbe tétele.

Egyszóval ha valaki rendszeresen takarít, annak bizony fontos lesz az is, hogy milyen eszközök segíthetnek neki abban, hogy a takarítás idejét lerövidítse amennyire csak lehet. Erre elég meglepő eszközök is vannak, amikről nem is gondolná az ember, hogy számítanak. Egyik ilyen dolog, hogy milyen rendszerrel fűtünk otthon. Nem is gondolná az ember, de bizony különbség van aközött, hogy valaki sima gázfűtéssel fűt otthon, vagy más rendszert használ, például elektromos padlófűtést, pedig tényleg számít.

Azt mindenki tudja, hogy a radiátorok úgy működnek, hogy felmelegítik a levegő. A meleg levegő meg felszáll, ezért is szerelik a radiátort alacsonyabbra. De mivel a radiátor a levegőt fűti, ezért folyamatosan felszálló meleg keringeti is azt, ami azt is jelenti, hogy ezzel együtt keringeti a port is. És ezért nehezebb illetve kevésbé hatékony a gázzal fűtött házakat takarítani, mert folyamatosan kering a levegőben a por, vagyis ha letöröltél valamit, arra hamar visszaszáll. Viszont az elektromos padlófűtés elsősorban nem a levegőt fűti fel, ami azt jelenti, hogy fűtés szempontjából is hatékonyabb, de a port sem keringeti, meg az egyéb allergén anyagokat sem. Ami persze azt is jelent, hogy egészségesebb is ez a rendszer, főleg, ha valaki asztmás.

Persze a padló fűtésnek sok más előnye is van, például nem kell a hideg kőre vagy parkettára lépni, ha mezítláb van az ember, és nem is használunk annyi energiát a padlófűtésnél, mert ha lejjebb vesszük a termosztátot, még akkor is kellemes marad a hőérzetünk.

Én mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki a padlófűtést, mert hosszú távon megéri az ilyen korszerűbb fűtési rendszerekbe belefektetni.