A modern világ csodái – kézi mosogatás helyett mosogatógép – áramszámla helyett napelem

A takarítás nem tartozik szerintem senki kedvenc szabadidős tevékenysége közé, de hát sajnos nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ezzel mást bízzanak meg.

Pedig már sokszor eljátszottam a gondolattal, de azért csak arra jutottam, hogy ne legyek ennyire lusta, azt a pénz éppenséggel másra is eltudom költeni.

Manapság a nők is dolgoznak, akárcsak a férfiak, mégis ugyanúgy maradt minden a mi dolgunk, mint a régi időkben. Persze vannak olyan háztartások, ahol működik a munkamegosztás, ahol nem csak a férfiak, de gyerekek is kiveszik a részüket a munkából. Így azért sokkal könnyebb, ha nem egy személyre hárul az összes teendő. Emellett persze a bevásárlásról is gondoskodni kell és persze még sorolhatnám a bokros teendőket.

A takarítás szó hallatán szinte mindenkinek görcsbe rándul a gyomra, de vannak emberek, akik kifejezetten szeretnek takarítani, bár én személy szerint nem tudok ezzel igazán azonosulni. Ilyen például az anyósom, aki imádja csinálni. Ha hozzánk átjön, akkor is megkérdezi mindig, hogy miben segíthet, mert azt ő nagy örömmel megcsinálja. Persze van olyan ember, akinek már kényszerbe megy át a dolog, az kemény dió lehet. Én úgy vagyok vele, hogy a lakás van értem és nem pedig fordítva. Én nem szeretnék egy múzeumban élni, ahol semmihez nem lehet hozzányúlni vagy éppen nem lehet leülni a kanapéra egy tál ropogtatnivalóval és egy pohár finom itallal, mert jajj mi lesz, ha véletlenül kiömlik.

Amit a takarításban kifejezetten utálok, az az ablaktisztítás. Különösen azért mondom ezt, mert nagyon sok ablakunk van, és persze ez ilyenkor együtt jár a függönyök kimosásával is, ami szintén nem kis feladat. Felmenni a létrára, leszedni, kimosni, majd jöhet a vasalás, ami szintén nem tartozik a kedvenc hobbijaim közé, aztán persze visszarakni őket.

Persze amellett, hogy az ablakok pucolása sok időt vesz igénybe, azért mégiscsak szeretem abból a szempontból, hogy ezáltal nagyon világos a ház. Ezért szerencsére nincs olyan helyiség a házban, ahol nappal villanyt kellene gyújtani. A villanyszámlával nincsen gondunk, egyrészről ezért, másrészről pedig, mert pár évvel ezelőtt napelemeket telepíttettünk a házra. Ezt hosszas kalkuláció előzte meg részünkről, hogy vajon mennyi idő alatt fog ez nekünk megtérülni, valóban megéri-e ez nekünk. Természetesen sokat nézegettük a döntés meghozatala előtt a napelemes rendszerek árát, kit lenne érdemes megbízni a kivitelezéssel, vannak-e különbséget e tekintetben az egyes cégek között. Végül találtunk egy céget, ahol a napelemes rendszerek ára számottevően kedvezőbb volt, így nyilván őket választottuk.

Persze nem csak az anyagi vonzatát néztük a napelemnek, mert a családom számára mindig is fontos volt a környezettudatosság és a környezetvédelem is. Persze lehet nagyon apró dolgokkal is tenni ezért, mint például a szelektív szemétgyűjtés, amit szerintem mindenki bevállalhatna.

A másik házimunka ami számomra még igencsak gyűlöletes, az a mosogatás. De úgy gondolom ezzel nagyon nem vagyok egyedül. Én nem vagyok híve környezetvédelmi szempontból sem a folyó vizes mosogatásnak. Szerencsére azon nők közé tartozom, akit a férje meglepett egy mosogatógéppel. Ezekből is lehet már olyat kapni, ami környezetbarát, tehát a lehető legkevesebb áramot és vizet fogyasztja. Ez a masina hatalmas terhet képes levenni a vállunkról. Persze erről függetlenül vannak olyan edények, amiket be kell áztatni, de annyi baj legyen.

Akinek vastagabb a pénztárcája egyéb luxus dolgokat is megengedhet magának, gondolok itt a robot porszívóra amiből már felmosó verziót is kapni, de ugyanilyen modellt láttam a minap, ami füvet is vág. Tehát a határ a csillagos ég, illetve a pénztárcánk. A kérdés, hogy mennyit akarunk vagy tudunk kifizetni a kényelmesebb életért.