Az ausztriai munka nem csak takarításból állhat, ha szorgalmasak és talpraesettek vagyunk sokra vihetjük

Sokan elgondolkodnak a külföldi munkavállaláson, ennek persze több oka lehet. Van, aki kalandvágyból indul el egy másik országba szerencsét próbálni, van, aki anyagi megfontolásból teszi ezt, mert sajnos itthon nem biztos, hogy a kívánt életszínvonalat el tudja érni. Sokan mondják, hogy ne gondoljuk, hogy máshol kolbászból van a kerítés, de szerintem addig ne mondjunk véleményt semmiről, amíg mi magunk meg nem tapasztaltuk vagy ki nem próbáltuk.

Nagyon sok alternatíva közül választhatunk, de aki nem szeretne nagyon távol lenni a családjától és elérhető távolságban szeretne maradni, azok inkább a közelebbi országokat választják, mint Ausztria, esetleg Németország. Ausztriából pár óra alatt itthon vagyunk, persze ha a határ közelében sikerül elhelyezkedni. Igazából az országot se muszáj elhagynunk lakhely szempontjából, mert ingázhatunk is, ha a határ közelében, mondjuk Sopronban telepedünk le.

Az ausztriai munka tehát sok szempontból vonzó lehet a szerencsét próbálók körében. Persze sokkal könnyebb úgy munkát találni, ha beszéljük a nyelvet, de az nem feltétlen szükséges, bizonyos munkákhoz elég pár alapvető szó és kifejezés, hogy boldogulni tudjunk. Ilyen például a takarítói állás, vagy elmehetünk mosogatni is kezdetben, ha nem derogál nekünk. De én úgy gondolom, hogy valamit valamiért.

Ha mondjuk a vendéglátásban szeretnénk elhelyezkedni, mint felszolgáló, pincér, akkor ahhoz már komolyabb nyelvtudás szükségeltetik, ez magától értetődő, hiszen az emberekkel közvetlen kapcsolatba kerülünk, szükségünk van rá, hogy megértsük amit kérnek tőlünk és megértessük magunkat is. Ha valakinek jó nyelvérzéke van, akkor hamar ragadnak rá a szavak és nem okoz neki problémát. Nekem mondjuk ebben kifejezetten szerencsém van ebből a szempontból, mert mióta az eszemet tudom nagyon szeretem az idegennyelveket és nagyon könnyen ment a tanulása is, sose undorral ültem neki, tudom furán hangzik, de szívesen magoltam a szavakat is.

Van olyan ismerősöm, aki úgy vállalt ausztriai munkát, hogy szinte alig beszélte a nyelvet, így első körben takarítást vállalt egy síparadicsomban, határozott három hónapos szerződéssel. Eleinte kicsit rosszul érezte magát egyedül egy idegen országban, de hamar összebarátkozott szintén ott dolgozó magyarokkal, majd később, mikor már jobban beszélte a nyelvet, helyiekkel is. Menetközben olyan szinten belejött a nyelvbe, hogy a következő szezonban már a bárban kezdett el dolgozni. Ma már egy menő étteremben felszolgáló és elmondása szerint esze ágában sincs hazajönni. Az ausztriai munka nagyon bejött neki, olyan életszínvonalat biztosít neki, amit itthon kemény munkával sem érhetne el.

Ha valaki érez magában némi affinitást arra, hogy kipróbálja, szerintem vágjon bele, sokat nem veszíthet, maximum hazajön, ha nem tetszik neki a kinti munka és élet. Mindent ki kell próbálni, és ahogy a példa mutatja, mégha takarítással is kezdjük a kinti munkát, egész messzire eljuthatunk.